zaterdag 14 mei 2011

Prentenboeken verwerkt

Uit het hele gamma prentenboeken die over rascisme, vriendschap, aanvaarding, anders zijn,... heb ik er enkele verwerkt. Ik heb gekozen voor Kraai van Leo Timmers en voor Rikki en zijn vriendjes van Guido Van Genechten.

Kraai van Leo Timmers
Het is een tragikomisch verhaal over vier vogels onder hoogspanning voor kleuters vanaf 4 jaar.
"Wat is er toch mis met me?" kraste Kraai. 
Een vraag die Kraai zich stelt. Vele allochtone kleuters die niet onmiddellijk aanvaardt worden, zullen zich deze vraag ook wel een stellen.
De bontgekleurde vogeltjes die zo veel plezier hebben, lopen snel weg als ze Kraai zien. Ze veroordelen hem omdat hij zwart is. Ze zeggen dat hij vast een gemene rover is. Ook dit gebeurt in het dagelijkse leven bij (sommige) allochtone kleuters. De andere kleuters en misschien ook volwassenen gaan hen al beoordelen enkel aan de hand van hun uiterlijk. Ook dit gebeurt bij volwassenen.
Kraai had zich nog nooit zo zwart gevoeld.. Maar opeens had hij een idee! Hij haalde verfpotten en verfde zich in een bontgekleurde mees, parkiet en vink. Maar steeds vlogen de vogeltjes geschrokken weg.
Kraai begint te wenen, de dikke tranen stroomden over zijn veren en de kleuren dropen van hem af.
Hij was weer zwart.
De vogeltjes komen angstig aangevlogen. "Zijn ze weg? Die monsterlijke mees, die ploert van een parkiet en die verschrikkelijke vink!" Kraai verzekert de vogeltjes dat deze drie monsterlijke vogels voor altijd weg zijn. De vogeltjes zijn zo blij en zijn er zeker van dat het door Kraai zijn stoere zwarte snavel en donkere veren komt, hij heeft die vogels weggejaagd.
Hij durft niet te vertellen dat hij eigenlijk die vogels was maar dat doet hij later misschien wel eens.
Kraai is helemaal trots en heeft er drie nieuwe vrienden bij.
Ik vindt het een heel leuk boekje met eenvoudige maar mooie illustraties. De illustraties geven heel goed weer hoe Kraai zich voelt. Hierdoor kunnen allochtone kleuters zich makkelijker identificeren met Kraai en kunnen autochtone kleuters zich beter inleven. De allochtone kleuters leren dat je bent wie je bent en dat je jezelf niet moet proberen te veranderen. De autochtone kleuters leren dat je anderen moet accepteren zoals ze zijn. Ze leren ook dat iedereen iets positiefs heeft.
Het is een boekje dat ik zeker eens wil gebruiken in de kleuterklas. Hiermee kan je ook verder doorwerken op waarden en normen in een waardeverhaal en je kan tal van uitbreidingsactiviteiten doen.
Ik heb geleerd dat je op een eenvoudige manier en een kort maar krachtig verhaal kleuters kan introduceren in de wereld van onzekerheid en het niet geaccepteerd worden. Het is een niet zo lang verhaal en er zijn ook maar 4 personages in het boekje maar toch worden alle gevoelens en waarden heel goed weergegeven.

Rikki en zijn vriendjes van Guido van Genechten
Rikki wil zo graag dat alle konijntjes samen spelen. Hij gaat elke avond naar de open plek in het bos maar elke keer gaan alle konijntjes in groepjes staan en spelen onderling leuke spelletjes.
Op een avond staat er aan de rand van het bos een gevlekt konijntje. Het wil meespelen maar durft niet.
Rikki gaat er naartoe en praat even met het konijntje, dat Pom heet.
De anderen zien hen en komen naar hen toe. Ze lachen met Pom en noemen hem een vlekkenkonijn.
Maar Rikki zegt dat Pom een superleuk spelletje kent. Hij legt het uit en alle konijntjes spelen samen het superleuk spel. Ze hebben zich nog nooit zo goed geamuseerd.
Het is een boek met hele mooie en schattige illustraties.
Het is heel herkenbaar voor vele kleuters, zowel allochtone als autochtone kleuters. Allochtone kleuters zullen vooral het aspect van anders zijn en er niet bijhoren herkennen. Ze zullen zich zeker makkelijk kunnen identificeren met Pom, het vlekkenkonijntje. Maar ook autochtone kleuters die gepest worden omdat ze misschien anders zijn kunnen zich met Pom identificeren.
Het boekje gaat over nieuwe vrienden maken en geen onderscheid maken tussen verschillende soorten. ik vindt dit heel belangrijk in de opvoeding van kleuters. Dit boekje is ook heel leerrijk voor kleuters. Ze kunnen dit boek en dus ook dit onderwerp vanuit de verschillende personages beleven. Zowel als Rikki, Pom of de andere konijntjes. Elk hebben ze hun negatieve en positieve ervaringen. Door zich zo te kunnen inleven, kunnen ze de verschillende aspecten van pesten en racisme beter begrijpen.
Kleuters leren door dit boekje dat het leuker is als je allemaal samen speelt en dat je niemand mag beoordelen enkel op basis van het uiterlijk.
Ook dit boek is geschikt als goed waardeverhaal en ook hier kan je tal van uitbreidingsactiviteiten mee uitvoeren.
Dit boekje is zeker ook een must in je boekenrek in de kleuterklas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten