woensdag 4 mei 2011

Foyer

"Het integratiecentrum Foyer werkt aan een samenleving die positief omgaat met diversiteit waarin etnisch-culturele minderheden volwaardig deelnemen aan het maatschappelijk leven."

Foyer wil dat alle bevolkingsgroepen met elkaar omgaan in openheid en met respect voor ieders eigenheid. En dat ook voorzieningen en instelling deze openheid hanteren. Ze streven er voor dat mensen positief omgaan met diversiteit. Ze willen dat achterstellingen en drempels weggewerkt worden zodat allochtonen dezelfde maatschappelijke kansen zoals elke andere burger krijgen. Ook willen ze dat de etnisch-culturele minderheden mee mogen denken, praten en beslissen over zaken die voor hen belangrijk zijn. Ze willen dat alle mensen volwaardig kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. Ze streven naar gelijke rechten, kansen, ontplooiing en erkenning voor iedereen.
Ik ben zo'n 10 jaar geleden in contact gekomen met Leontine Hategekimana en de organisatie Foyer. Zij kwam bij ons Nederlands leren. Haar ouders hadden haar ingeschreven bij de organisatie Foyer en ook mijn ouders hadden ons, als Nederlands gezin, ingeschreven om een anderstalig kind voor een week in ons huis te nemen. 
Al zo'n twintig jaar organiseert Foyer taalvakanties. Dit voor kinderen tussen 6 en 12 jaar oud. De kinderen komen enkele dagen logeren tijdens een schoolvakantie. Zo oefenen ze op een prettige manier hun Nederlands. Dit zorgt voor een unieke uitwisseling over talen en culturen heen. Eigenlijk krijg je dan een heel klein beetje de wereld te gast bij je thuis. Foyer staat in voor de organisatie en matching tussen het kind en gastgezin. Dit gebeurt op basis van interesses, hobby's, geslacht en leeftijd van de kinderen.
Omdat het een zeer interessante organisatie is voor mijn onderzoek ben ik eens op de site van Foyer gaan kijken.
Vzw Foyer bevindt zich in Molenbeek en is opgericht in 1969. Het houdt zich bezig met de globale problematiek van de integratie van allochtone bevolkingsgroepen, op gemeentelijk, regionaal en internationaal vlak.
Foyer heeft verschillende werkingen opgestart en sommige daarvan worden zelfstandig, onafhankelijk voortgezet.
Op financiële steun kan Foyer rekenen van bepaalde openbare instelling en ook van privé personen.
Foyer heeft enkele belangrijke projecten waaronder intiatieven voor een beter integratie van kinderen en jongeren. 
Foyer pleit ervoor dat in het onderwijs en de opvoeding van anderstaligen gestreefd wordt naar meertaligheid maar deze anderstaligen moeten natuurlijk wel beschikken over een goede beheersing van het Nederlands. Ze zeggen dat anderstaligheid te vaak beschouwd wordt als probleem. Men zou anderstaligheid moeten zien als een bron van maatschappelijke en persoonlijke rijkdom.
In allerlei vormingen, activiteiten en materialen op de verschillende niveau's (kinderen, leerkracht of ouder) vindt je terug hoe je kan leren omgaan met diversiteit in onze samenleving en hoe je deze diversiteit positief aanwendt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten