zaterdag 30 april 2011

Interview

Vrijdag 29 april 2011 had ik een interview met Josiane Hategekimana.
Josiane is van Rwandese afkomst. Ze was 4 jaar toen ze in België aankwam, ze kon geen Nederlands. Ze sprak enkel haar moedertaal en een beetje engels. Haar ouders konden ook geen Nederlands maar wel 5 andere talen waaronder engels.
Haar geloofsovertuiging is Rooms-Katholiek. Ze heeft nooit problemen gehad door haar geloofsovertuiging of huidskleur, dit kwam doordat ze in Brussel woonde. In Brussel is een grote diversiteit aan nationaliteiten en dus ook aan huidskleuren en geloofsovertuigingen.
Doordat haar ouders hier al Rwandese mensen kenden die ook kindjes hadden, is ze sneller geïntegreerd. Vooral door het feit dat deze kindjes enkel Nederlands konden, zo heeft ze sneller Nederlands leren praten en voelde ze haar beter doordat deze kindjes ook Rwandees waren.
Op school werd er een cultuurweek gehouden, dit heeft haar geholpen in haar integratie. Enkele ouders mochten komen praten over hun cultuur. Josiane haar mama kwam praten over de Rwandese cultuur, ook heeft ze enkele Rwandese dansen voor gedaan. Haar mama kon nog geen Nederlands dus de kleuteronderwijzeres vertaalde alles naar het Nederlands zodat de kleuters het toch konden begrijpen. Hierdoor voelde Josiane zich beter, de andere kleuters leerden dingen over haar cultuur en zei leerde dingen over hun cultuur.
Josiane's kleuteronderwijzeres heeft haar toen ook naar de Kriekelaar gestuurd, dit is een soort jeugdbeweging waar allemaal kleuters en kinderen samen, elke woensdagnamiddag, verschillende spelletjes speelden. Dit heeft haar geholpen om vlotter Nederlands te praten en om nieuwe kindjes te leren kennen.
De school had, in samenwerking met de bibliotheek, een campagne opgestart waarbij er een persoon, leerkracht of vrijwillige, kwam voorlezen bij de mensen thuis. Zo kwam er ook iemand bij Josiane thuis voorlezen. Vanaf het eerste leerjaar moest zij zelf voorlezen aan deze persoon. Josiane heeft door dit initiatief nog sneller het Nederlands onder knie gekregen en ook het leren lezen ging vlotter. Dit is een zeer goed initiatief want de kleuters zijn in een veilige omgeving, thuis, en dus gaan ze zich sneller open stellen en zo gaat men sneller dingen leren.
Op haar 6de is Josiane een week naar een gastgezin in Ieper gegaan om Nederlands te leren, dit heeft ze nog enkele jaren gedaan. Dit heeft ze gedaan met de organisatie Foyer. Met deze organisatie is ze in contact gekomen doordat haar mama avondschool deed om Nederlands te leren. Daar heeft haar mama enkele mede-studenten horen praten over Foyer en heeft ze deze organisatie gecontacteerd.
Naar een gastgezin gaan om Nederlands te leren heeft Josiane zeker geholpen in haar integratie. Ze moest wel Nederlands praten omdat het gastgezin geen Frans kon. Ook was het leuker en makkelijker om Nederlands te leren omdat er een kind was dat dezelfde leeftijd had als haar.
Als laatste geeft Josiane een kleuteronderwijzeres nog twee tips mee om allochtone of anderstalige kleuters meer te kunnen helpen in hun integratie. Ze zegt dat je altijd in het Nederlands moet blijven praten, zelf al verstaat de kleuter je niet. Dan moet je het proberen uit te beelden maar nooit in het Frans, of de moedertaal van het kind, praten. Dan weet de kleuter dat je toch antwoord in zijn taal en zal hij minder moeite nemen om het Nederlands te proberen spreken.
Ook zegt ze dat het belangrijk is om over andere culturen te leren, zoals zij in de kleuterklas een cultuurweek hadden.

Het filmpje van het interview  kan u hieronder bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten