vrijdag 15 april 2011

Prentenboeken over migratie, racisme,...

Ik heb enkele prentenboeken opgezocht en gelezen die over migratie, racisme, anders zijn, andere huidskleuren, andere culturen,... gaan. Ik vindt het belangrijk dat er met prentenboeken over deze onderwerpen gewerkt wordt. Zowel in een klas met als een klas zonder allochtone kleuters.
Kleuters zijn zeer toegankelijk voor verhalen en dus voor prentenboeken. Je hebt hun interesse en ze zijn geboeid. Aan de hand van een prentenboek kan je ze veel leren over deze onderwerpen. Ook aan de hand van allerlei uitbreidingsactiviteiten.
Het is dus belangrijk dat je als kleuteronderwijzer(es) gebruikt maakt van deze boeken en dat je deze boeken interactief verwerkt met de kleuters.
Kleuters moeten meer inzicht krijgen in de wereld. Zo ook in andere culturen. 

Enkele interessante prentenboeken:
• Rikki en zijn vriendjes
Rikki en zijn vriendjes gaat over Rikki en zijn vriendje Pom. Maar Pom is een beetje vreemd. Alle andere konijnen lachen hem uit. Ze noemen hem het vlekkenkonijn. Pom is niet wit, zwart of bruin. Hij heeft vlekken. Alle konijnen spelen in groepjes, de witte konijnen spelen met de witte, de bruine met de bruine en de zwarte konijnen spelen ook met elkaar. Maar Rikki wil met iedereen samen spelen. Op een dag ziet hij Pom staan, Rikki gaat naar hem toe. En samen spelen ze een heel leuk spelletje. Ze amuseren zich te pletter en lachen hard. De andere konijnen zien dit en worden nieuwsgierig. Op het einde spelen alle konijntjes samen.
In dit boek staan de thema's vriendschap, racisme, acceptatie en anders zijn centraal.

• Wonen er beren in Afrika?
Dit boek gaat over een jongetje dat in Afrika woont. Maalik woont met zijn familie in een klein dorpje. Op een dag rijden er toeristen met een jeep het dorp binnen. Maalik ziet een klein meisje. Dit meisje heeft een knuffelbeertje vast. Zo een dier heeft hij nog nooit gezien! De toeristen lopen even rond in het dorp en als ze weer vertrekken ziet Maalik dat het meisje haar beertje is vergeten. Vlug neemt hij het beertje en loopt door de savanne om het terug te brengen. Onderweg komt hij allerlei dieren tegen zoals enkele giraffen, leeuwen en nijlpaarden. Deze helpen hem om de weg te vinden. Uiteindelijk komt hij toe bij de toeristen. Hij geeft de teddybeer terug aan het meisje. Het meisje is heel blij en als dank geeft ze hem haar haarlint. Maalik bindt het haarlint rond zijn geit. Zo denkt hij altijd aan het meisje en haar beer.
Kleuters worden in dit boek in contact gebracht met Afrika en zijn kleine dorpjes en savannes. Ook brengt het verhaal kinderen van verschillende culturen samen. Het boek laat de cultuurverschillen en ook de cultuurgelijkenissen goed zien.

• Kraai
Anders zijn, er is niets mis mee. Het boek 'Kraai' gaat over een vogel die anders is. Hij is pikzwart en groter als al de andere bontgekleurde vogels. Op een dag hoort hij dat de andere vogels bang van hem hebben. Hij is heel verdrietig dus hij bedenkt een plan. Hij verft zich in allerlei kleuren om zo op een parkiet of een vink te lijken. Maar nu zijn de vogels nog banger. Kraai is weer verdrietig en hij weent. De tranen spoelen de verf van zijn veren. Opeens komen de andere vogels hem bedanken. Hij heeft de grote enge vogels weggejaagd, met zijn zwarte veren!
Kleuters leren door dit boek dat je goed bent zoals je bent en dat je jezelf niet moet proberen te veranderen. Het maakt niet uit hoe je er uit ziet. Of je nu wit, zwart, groot of klein bent. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten