woensdag 6 april 2011

Meer kleuters in kleinere klasjes

Op de site van Klasse voor ouders heb ik een artikel gevonden over de grootte van kleuterklasjes en over de grote hoeveelheid kleuters die daardoor thuis blijven.
Van het feit dat de kleuterklassen (te) groot zijn, was ik me bewust. Maar dat hierdoor vele kleuters thuis blijven, heeft me toch niet ongeroerd gelaten. Onderwijs is zo belangrijk in de ontwikkeling van het kind, zowel op sociaal als intelligent vlak. Iedereen heeft recht op onderwijs en iedereen heeft onderwijs nodig.
Enkele voorbeelden.
"Sarah is 3 jaar. Ze is de oudste kleuter van de klas. Op 1 september bracht mama Paulien haar voor de eerste keer naar school. Ze speelde maandenlang naar hartelust met acht vriendjes en vriendinnetjes. Toen ze na de kerstvakantie terug naar haar favoriete juf mocht, had die het te druk met negen onbekende gezichtjes. Na de krokusvakantie kwamen er nog eens zes bij. Sarah keerde meer en meer in zichzelf. Ze blijft nu thuis, bij mama."
"Youssef is 5 jaar. Hij is nog nooit naar de kleuterklas geweest. Overdag blijft hij bij zijn mama samen met zijn twee jongere zusjes. Youssef kent weinig Nederlands. Toch moet hij vanaf volgend schooljaar naar de grote klas."
Ook bij de kansarme en/of allochtone kleuters zijn er velen die niet naar de kleuterschool gaan. Dit heeft enkele redenen, zowel dat het feit dat de klassen te groot zijn, als het feit dat ze de taal nog niet goed onder de knie hebben, houdt hen tegen. Maar door niet naar school te gaan, wordt het probleem enkel groter. Hun taalachterstand wordt groter en ze beginnen met een achterstand aan het eerste leerjaar.
Dit artikel dateert al van enkele jaren terug. Hierin staat dat er het volgende schooljaar 800 extra kleuteronderwijzers bijkomen en in scholen met veel kansarme leerlingen komen er 157 extra leraren. Maar, nu enkele jaren verder, is er nog steeds dit probleem. De kleuterklassen zijn nog steeds te groot, er zijn nog steeds te weinig kleuteronderwijzers en er zijn nog steeds kleuters die niet regelmatig naar school gaan en die met een (taal-)achterstand aan het eerste leerjaar beginnen.


Bron: http://www.klasse.be/ouders/21818/meer-kleuters-in-kleinere-klasjes/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten